(kuva: Rotbart Mont-Extra nro15)
 
Partahöylä eli safety razor on klassisen märkä parranajon perustyökalu. Heti alkuun on hyvä valita laadukas höylä, esimerkiksi Mühle R89, Edwin Jagger DE 89 tai Merkur 34C Heavy Duty Classic tai vintage höylä. Höylään tarvitaan myös terät. Derby merkkinen terä on hyvä aloitusterä, sillä se ajaa pehmeästi ja kuitenkin tarkasti. Se sopii melkein kaikille ihotyypeille ja höylille.

Klassisella partahöylällä ajaminen poikkeaa moniterähöylällä ajamisesta siinä, että sen terä ei nosta (kisko) partakarvaa vaan leikkaa sen. Tästä johtuen ihoärsytystä ei pitäisi syntyä ja ajamisen jälkeen (jos kaikki on mennyt hyvin) ei jää mitään epämiellyttävää tunnetta ajoalueelle. Höylän terä kuorii myös ihoa kevyesti, minkä johdosta ihosta tulee sileä ja pehmeä.

Perinteisellä partahöyllällä ajettaessa pitää muistaa muutama perussääntö:
  • älä paina höylää ihoa vasten vaan anna höylän painon tehdä työ
  • ajettaessa teräkulma on noin 30 astetta
  • pidä höyläkäden ranne lukittuna (ranne ei liiku ylös-alas ajon aikana)
  • ajetaan vain vaahdotettua aluetta
  • partaa lyhennetään vähinerin, yleensä 2-3 kertaan eli passia

Kannattaa katsoa opetusvideoita aiheesta, esim. Mantic59 sivuilta löytyy hyviä pätkiä (löytyy sivulaatikon linkkilistalta). Hyviä vinkkejä hyölän valinnasta ja niiden ominaisuuksista löytyy shaving101 sivuilta (myös linkkilistalla: home sivut 2 ja 4).