DSCF0079-normal.jpg(kuvauspaikka: New Port Kotka jahtisatama)

Merenkulkijat löysivät 1600-luvulla Länsi-Intian (tarkoittaa Karibianmeren aluetta) laakerikasvin (pimenta racemosa) lehtien virkistävän ja raikastavan vaikutuksen. Merimatkoja varten merimiehet säilöivät näitä laakerin lehtiä rommiin. Tästä tavasta kehittyi myöhemmin Bay Rum niminen partavesi, josta monet 1900-luvun alun parturiliikkeet kehittivät omia reseptejä. Bay Rumin resepti on melko yksinkertainen ja partavettä voi valmistaa itse.

Peksun Bay Rum partavesi (100 ml erä)

  • pulloon/purkkiin laitetaan 1 kanelitanko
  • 2 Bay West Indies lehteä ( pimenta racemosa, jota on kyllä vaikea löytää, voidaan korvata eteerisellä öljyllä)
  • vajaa teelusikallinen raastettua tuoretta inkivääriä
  • 2 ruokalusikallista tummaa rommia (= n. 10 ml)
  • 1/4 teelusikallinen murskattua maustepippuria (voidaan jättää myös pois)
  • kaikkien näiden päälle kaadetaan n. 90 ml vodkaa
  • jos ei ole  pimenta racemosan lehtiä niin 3-4 tippaa Bay West Indies eteeristä öljyä (esim. Mystic Moments) VAROITUS! Laimentamaton Bay West Indies eteerinenöljy on erittäin voimakasta, ja siksi suosittelen suojalasien ja -käsineiden käyttöä.
  • astia suljetaan, ravistetaan ja laitetaan viileään pimeään paikkaan 2 viikoksi.

Kahden viikon aikana purkkia ravistellaan silloin tällöin. Kun aika on täyttynyt, "keitos" siivilöidään toiseen pulloon 1-2 kertaan kahvisuodatinpussin läpi. Sitten vähän nuuskitaan, tarvitaanko vielä lisää eteeristä öljyä. Bay öljyn tuoksu on aika voimakkaan neilikkainen ja sen liiallinen nuuhkiminen voi aiheuttaa limakalvoärsytystä (itselläni kävi näin). Oma huomioni on, että "keitoksen" tuoksu tasaantui vajaan kuukauden aikana, joten suosittelenkin, että partavesi jätetään siivilöinnin jälkeen vetäytymään n. kuukaudeksi.

Bay Rum partaveden huippunuotti on neilikkainen ja päänuotti on makean mausteinen ja merellinen (= mieto tervan tuoksu). Se on raikas ja virkistävä kesäpartavesi, jonka tuoksu kyllä huomataan. Koska Bay Rum sisältää paljon alkoholia, se ei sovellu  herkkäihoisille eikä jatkuvaan käyttöön. Sitä ei tule myöskään käyttää jos se aiheuttaa iho- tai limakalvoärsytystä.

Alkoholipitoisia partavesiä kannatta käyttää niin, että pullosta kaadetaan tai pirskotellaan kämmenkuppiin pieni määrä partavettä. Sitten kämmenet hieraistaan pari kertaa yhteen ja jätetään auki 3-10 sek ajaksi, jolloin liika alkoholi ehtii haihtua pois. Sen jälkeen partavesi taputellaan kosteisiin kasvoihin. Voit käyttää sitä myös niin, että hieraiset partavettä vain korvan taakse tuoksua antamaan.