Markkinoilla on paljon erilaisia partasaippuoita. Niistä itselle sopivan valitseminen voi aiheuttaa päänvaivaa  - mikä on hyvä saippua.

Partasaippuoita on kahdenlaisia, kovia ja pehmeitä. Italialaiset suosivat pehmeitä partasaippuoita eli croapseja (croap = cream+soap, kermasaippua) kuten esimerkiksi Cella

cella-normal.jpg

 

Valobra

Valobra-shaving-soaps-1-492x600-normal.j

 

Vitos.

vitos2-normal.jpg

 

 

Kovasaippuat voivat olla hieman notkeita kuten Arko

Arko_shavingsoap-normal.jpg

 

ja Palmolive (stickit) tai jäykän kovia kuten Cade L'Occitane, jota on melkein mahdotonta muovata käsin.

L%27Occitade-normal.jpg

 

Kovasaippuat voivat olla myös tahmeita kuten Martin de Candre,

martin%20de%20candre-normal.jpg,

joka on kuitenkin kovempi kuin ns. "croapsit". Monet valmistajat tekevät sekä pehmeitä-  että kovia saippuoita kuten esimerkiksi Valobra.

 

Partasaippuan ominaisuudet

Partasaippualta odotetaan liukkautta eli miten hyvin höylän tai veitsen terä liukuu iholla. Tämä on tärkeä ominaisuus kaikille  parranajotavoille, mutta erityisen tärkeää se on veitsellä leikatessa. Terä ei saa kiskoa partakarvaa vaan sen täytyy leikata pehmeästi ja tarkasti.

Vaahdon täytyy suojata ihoa ajon aikana, muodostaa suojaava "tyyny" ihon ja terän välille. Jos partaa ajettaessa välineen teräkulma on väärä tai painetta on käytetty liikaa, "tyyny" pyrkii eliminoimaan nämä virheet ja estämään viiltojen ja haavojen syntymistä. "Tyynyn" ominaisuutta tarvitaan enemmän partahöylällä kuin veitsellä ajamisessa. Syynä on partahöylän terän edessä oleva suojalista, jonka takaa terää ja teräkulmaa on vaikea nähdä, sen vain tuntee.

Vaahdon tiheys on myös merkittävä partasaippuan ominaisuus. Tällä tarkoitetaan saippuahiukkasten määrää tietyssä vaahtomäärässä. Jos vaahdon teossa käytetään liikaa vettä, vaahdosta tulee ohutta mutta liukasta. Jos taas vaahto on paksumpaa (vähemmän vettä enemmän saippuahiukkasia) se ei ole kovin liukas, mutta antaa hyvän suojan. Kun vaahtoa tehdessä sitä vispataan liikaa, vaahdon joukkoon sekoittuu paljon ilmaa. Se tekee vaahdosta ohuen ja suojatyynystä epätyydyttävän.

Hyvältä partasaippualta odotetaan hyvää liukkautta, tiiviyttä ja suojaavuutta, mutta nämä ominaisuudet ovat harvoin tasasuhteiset. Toisin sanoen saippuan ominaisuudet ovat yleensä kompromissi. Jotkut ovat liukkaita, mutta eivät niin suojaavia. Toiset taas ovat suojaavia liukkkauden kustannuksella. Saippua, jonka kaikki osatekijät ovat tasavertaisia ei ole yksiselitteisesti paras saippua vaan paras on se, joka sopii käyttäjän tarkoituksiin parhaiten. Esimerkiksi veitselle hyvin sopiva saippua voi partahöylässä tukkia teräkidan tai höylässä hyvin toimiva saippua ei anna riittävästi liukkautta veitselläajoon jne.

Alkuperäinen artikkeli on luettavissa osoitteessa http://shavenook.com/thread-what-makes-a-good-soap