071-normal.jpg

Razor Master lähetti testattavaksi Mühle R41 open comb partahöylän, joka on vuosimallia 2013. Sen erottaa aikaisemmasta mallista (2011) lähinnä siitä, että leikkuupään kannen leveys on 20,2 mm kun 2011 mallin vastaava mitta on 18.8. mm. Muuten höylät ovat lähes identtiset. Uusin malli tuli markkinoille vähinäänin, ja Mühle ilmoitti, että mitään muutoksia ei ole tehty aikaisempaan malliin verrattuna. Entuudestaan minulla on Mühlen 2008-2009 vuosimallin leikkuupäällä varustettu Fatip Piccolo open comb höylä, joka poikkeaa 2013 mallista jo huomattavasti. Vertaan näitä malleja tässä testissä.

 

m%C3%BChle%20r41-normal.jpg

Vasemmalla 2011 malli ja oikealla 2013 malli. Terän ulostyöntyminen on selvästi vähaisempää 2013 mallissa eli muutoksia on tehty, vaikka Mühle väittää muuta.

 

069-normal.jpg

Samoin 2008-2009 mallin ja 2013 mallin välillä on eroja. Terä työntyy ulos paljon vähemmän 2013 mallissa ja kampa on suljettu alaosastaan. R 41:n  työnjälki on huippuluokkaa ja kromaus  virheetöntä. Varren karhennus on myös hieno, ja höylä pysyy hyvin kädessä märkänäkin.

 

vertailu-normal.jpg

Fatipissa terä on taivutettu enemmän ja se työntyy esiin melkoisesti. Mühle R41:ssä terä on ulkona hyvin vähän ja terän taivutus on pieni. Mitä nämä sitten vaikuttavat ajoon? Hyvin paljonkin. R41 ei ärsytä ihoa päivittäisessäkään ajossa vaikka se on aggressiivinen. Leikkuutuntuma välittyy käteen hyvin, paremmin kuin Fatipissa. Tätä tuntumaa pitääkin seurata tarkkaan, muuten voi tulla rumaa jälkeä, sillä R 41 ei anna anteeksi virheitä niin kuin esim Fatip. Mielestäni terän erilainen kulma ja pienempi ulostyöntymä ovat syynä siihen, että R 41:llä voi ajaa usein saamatta ihoärsytystä! Pitää vain muistaa käyttää hyvin pientä höyläpainetta, "kuunnella" terän antamia viestejä ja käyttää parhaita voiteita ja saippuoita, joissa on hyvä suoja ja liukkaus.

Vaikka R41 on leikkuupääpainotteinen, sen ajotuntuma on tasapainoinen. En voi muuta sanoa,  kuin että R41 on fantastinen höylä. Ja mikä parasta, vain kaksi passia riittää (ainakin itselläni) ja "nassu" on sileä. En suosittele sitä kuitenkaan aloittelijalle, sillä R41:n käyttö vaatii mielestäni hyvää höylän käsittelytaitoa. R41 on suunnattu lähinnä paksulle ja jäykälle parralle. Joidenkin iholle ja parralle se voi olla  liian  aggressiivinen ja ottava.

Mühle R41:

+ aggressiivinen (sopivasti)

+ hyvä leikkuutuntuma

+ leikkaa ilman ihoärsytystä

+ tasapainoinen (vaikka kädensija on kevyt)

+ märkänäkin pitävä kädensija

+ terä lukkiutuu leikkuupäähän tarkasti ja turvallisesti

+ laadukas ja hienosti viimeistelty

+ hyvä hinta/laatu -suhde (= edullinen)

- ei käy kaikkien iholle ja parralle

- ei anna helposti anteeksi ajovirheitä

 

Peksun partablogi suosittelee kokeneelle "wetseivarille".