Paikallisesta kirppiksestä löytyi vanha partaveitsi, jonka ajattelin pystyväni kunnostamaan. Terässä ei näyttänyt olevan ruostetta eikä syöpymiä, joten veitsi vaihtoi omistajaa. Terä oli kauttaaltaan ruskean mönjän peitossa ja näytti siltä että se oli vanhaa öljyä. Ajattelin sen lähtevän pesemällä pois. Tämä oli virhearvio, sillä ruskea mönjä istui tiukasti kiinni terässä kuin nenä päässä.

Käytännön syistä en halunnut käyttää sähkötyökaluja, vaan kaikki työvaiheet tein käsipelillä. Työ oli tästä syystä hidasta, mutta hyvin hallittua ja melusta vapaata. No, olihan minulla aikaa.  Ensimmäiseksi irroitin kahvan, ja siinä tapahtui ensimmäinen virhe; innostuksissani napautin pinniä liian voimakkasti sillä seurauksellaettä, että kahvan kärki katkesi. Onneksi sain sen liimattua epoxilla ja liimausjäljestä tuli lähes huomaamaton (arvet kaunistavat sotilasta).

Kahvan irroituksen, puhdistuksen ja kiilloituksen jälkeen alkoikin terän hiominen puhtaaksi. Hiomisessä lähdin liikkeelle vesihiomapaperilla karkeudella 320. Tällä hioin kaikki tummuneet kohdat pois. Sen jälkeen siirryin 400 paperiin, jolla hioin 320 jättämät jäljet pois. Tämän jälkeen vuorossa oli 600, ja taas hioin edellisen karkeuden jättämät naarmut pois. Tällä tavalla etenin 600, 800, 1000, 1200, 1500 ja 2000, jonka jälkeen siirryin Autosol tahnaan ja puuvillariepuun.

Kun  terä oli hiottu ja kiillotettu, oli kahvan kasaamisen aika. Pinneihin valitsin nikkelihopeaa kuppiprikoin ja lyijyistä tehdyn wedgen tilalle tein valkoisesta styreenimuovista uuden. Luovuin lyijywedgestä sen myrkyllisyyden takia. 

Thomas Turner & Co perustettiin vuonna 1802 ja veitsien valmistus jatkui aina vuoteen 1932. Tiedustelin B&B:sta veitseni mahdollista ikää. Vastauksia tulikin melko pian, ja veitsen iän arvailut olivatkin melko erilaisia. Ne vaihelivat vuodesta 1832  vuoteen 1910. Itse kyllä laittaisin sen 1930-luvun tienoille (ihan vaan intuitiivisesti).

Nyt veitsi odottaa vielä teroitus, jonka teetän osaavilla. En omista vielä hiomakiviä koko prosessin suorittamiseen.

Itse olen ensimmäiseen kunnostustyöhöni erittäin tyytyväinen, vaikkakin muutamia virheitä sattui. Tekemistään virheistä ihminen oppii (ainakin pitäisi).

 

Thomas%20ennen.jpg

Veitsi ennen kunnostusta.

.

Thomas%20paras.jpg

Kunnostuksen jälkeen.

Thomas%20paraskiinni.jpg