puunkaato.jpg

Shavette on partaveitsi, jossa teränä on puolikas partaterä eli DE terän puolikas.

Intialainen Parker shavette-veitsi on melko painava ja sen materiaali on ruostumatonta terästä. Ajotuntuma ei vastaa "oikean" partaveitsen tuntumaa, koska DE terä on terävämpi kuin veitsen terä, Parkerilla ajaessa minulla oli sellainen tunne, että terä haukkaa ihoa hetkenä minä hyvänsä. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan ajo sujui hyvin ja ajo tulos oli yllättävänkin hyvä.

Jos haluaa kokeilla veitsellä ajoa, mutta ei halua  paneutua teroituksen saloihin, silloin shavette on varteen otettava vaihtoehto. Täytyy kyllä todeta samaan hengen vetoon, että shavette ei ole oikea partaveitsi. Oikean partaveitsen terä ei ole ainoastaan miedonpi, vaan myös huomattavasti pehmeämmän tuntuinen ja anteeksiantavampi. Samaa veitsessä ja shavettessa on lähimmä  muoto ja kädenote. Tosin uusia shavetteja on tullut markkinoille, jotka kuulemma pääsevät melko lähelle veitsen ajotuntumaa. Tästä minulla ei ole kuitenkaan omakohtaista kokemusta.

Parkerin teräkotelo on jämäkkä, eikä terän puolikas heilu yhtään paikallaan. Terän asentaminen ei käy käden käänteessä, mutta ei mekanismia tarvitse olla yhteenään aukomassakaan. Terä on luonnollisesti lyhyempi kuin normaalissa veitsessä.  Tämän johdosta shavetten tasapaino ei ole aivan optimaalinen. Toisaalta terän kapeus on minun tapauksessani jopa etu. Kapea terä mahtuu hyvin partani pulisonkien ja viiksien väliin ja taipuu hyvin korkean ja terävän aatamiomenan ympärillä. Kaikesta päätellen Parker-shavette jää pysyvästi välineistööni, vaikkakaan se ei kiipeä listojen kärkeen.

Testiajossa saippuana oli Razor Masterin tervantuoksuinen Toivo. Sen liukkaus ja suojaus toimi shavette-ajossa erinomaisesti. Vaahto vatkattiin Vie-Longin hevosenkarvasudilla. Minusta Toivo ja hevosenkarvasuti tai synteettinen suti sopivat hyvin yhteen. Näissä molemmissa on sopivasti sekä rouheutta että maanläheisyyttä.. Ajon kruunasi yksi suosikki balsameistani, Prorason vihreä.