Selaillessani ulkolaisia parranajofoorumeita törmäsin tuolloin 3M hiontakalvoihin. Kalvoja on käytetty  partaveitsen teroittamisessa hyvällä mestyksellä ja lopputuloksesta on annettu sangen positiivisia arvioita. Koskat kyseiset kalvot ovat suhteellisen halpoja, verratuna esimerkiksi luonnonkiviin, päätin kokeilla niitä.

3M hiontakalvot ovat ohuita alumiiioksidilla pinnoitettuja polyesterikalvoja ja niitä löytyy monessa eri karkeudessa. Karkeudet tunnistaa eri väreistä.

 

                  lapping-film-color-chart-2.jpg

                (lähde: http://www.bestsharpeningstones.com)

 

Koska minulla on jo asetuskivi (Naniwa SS 1000), käytän sitä kalvojen alustana. Jos ei omista hiomakiveä, pärjää muullakin tavalla. Alustana voi käyttää joko graniitti- tai marmorilaattaa tai paksua lasilevyä. Laattojen ja levyjen tulee olla sileitä ja ehdottoman suoria. Teränsuun asettamisessa voi käyttää 12 micronin kalvoa ja kolot voi korjata 30 micron kalvolla (600 grit).

Hankkimani (eBay Englanti, n. 25 €) 9, 5 ja 3 micronin kalvot ovat A4 kokoa eli kustakin karkeudesta saa kolme Naniwa-kiven levyistä suikaletta. Vaikka kalvojen kestävyys ei ole teroituskivien luokkaa, niin 3 x kolmella kalvolla kyllä selviää melko pitkään.

Kalvo kiinnitetään tasaiseen alustaan vedellä. Kasteltu kalvo asetetaan märälle kivelle tai lasilevylle ja sen jälkeen vesi hierretään varovasti pintojen välistä,  jolloin kalvo asettuu tiukasti alustaan. 3M kalvo teroittaa nopeasti, ja tästä syystä n. 10 edestakaista liikettä riittää jokaisella kalvolla. Paine kannatttaa pitää myös kevyenä.

Jokaisen karkeuden vaihdon yhteydessä kivi/lasi ja kalvo pitää huuhdella huolellisesti. Muutenkin pintojen tulee olla puhtaat, sillä pienikin roska jättää terään jäljen.

3 micronin kalvon alle laitan märän paperin (tavallinen kopiopaperi), joka vähentää terään kohdistuvaa painetta. Viimeisiin teroitustyöntöihin voi käyttää saippuavaahtoa, joka kohottaa terää kalvolta aivan samalla tavalla kuin vaahto puskuroi partahöylää. Ilman tätä toimenpidettä terästä voi tulla "raaka", mikä ei ole tietenkään toivottavaa. Harjaantumatonkin teroittaja pääsee kalvoteroituksella hyvään lopputulokseen. Mitään erikoistaitoja ei siis tarvita. Itse käytän matalavahtoista ikkunapesuainetta (vaahdon paksuus vaikuttaa lopputulokseen). Käsisaippuankin toimii riittävän hyvin. Käyttämäni tapa 3 micronin kalvolla on 5 edestakaista liikettä ilman saippuavaahtoa ja sen jälkeen teen 6 edestakaista teroitusta ikkunapesuaineen kanssa. Tällä metodilla olen saanut pehmeäajoisen ja terävän partaveitsen (ainakin omasta mielestäni kun vertailukohtana on ollut veitsi, jonka on teroittanut Terävää terästä).

 

kalvot1.jpg

Teroitussettini: Naniwa SS 1000, 9, 5 ja 3 micronin 3M teroituskalvot, paperi sekä ikkunapesuaine. Tähän settiin voisin lisätä vielä joko 1 micronin kalvon tai kangasstropin, jossa on 0,5 micronin kromioksidia. Terän terävyyden testaamiseen käytän kirsikkatomaattia, jonka hapokkuus kylläkin jättää harmittavasti terään pienet jäljet. Ne häipyvät onneksi öljyämisen myötä. Tomaattitestissä on helppo todeta, onko terä tasaisesti terävä. 

Tässä muutama suurennettu kuva 3M kalvolla teroitetusta terästä.

lap-9mic-z.jpg

(lähde: http://www.bestsharpeningstones.com)

lap-1mic-z.jpg

(lähde: http://www.bestsharpeningstones.co