Pre-shave öljyn tarkoitus on pehmittää partakarvaa helpottamaan parranajoa sekä suojata ja hoitaa ihoa. Ne jotka omistavat jäykän ja paksun parran pre-shave öljyistä ja voiteista on yleensä apua - kuten minulla. Jotkut "hifistit" ovat sitä mieltä, että öljyt ovat ei-toivottuja aineita. Itse en ole vielä  asiassa niin pitkällä, että pystyisin ottamaan kantaa tähän. Ehkä tulevaisuudessa tuokin selviää. 

Pre-shave öljyn voi valmistaa myös itse. Löysin Badger & Blade -foorumin sivuilta ohjeet pre-shave öljyn valmistukseen.

Laventelin tuoksuisen öljyn resepti:
  • risiiniöljyä (kosmetiikkalaatu) 60 - 70%
  • oliiviöljyä (parasta laatua, kylmäpuristettu neitsytöljy) 40 - 30%
  • eteeristä laventeliöljyä 1 tippa/10 ml kohti.
Muut tarvikkeet: pullo(t) mihin öljy laitetaan.



tarvikkeet: 30ml muovipullo, oliiviöljyä (luomu), 10 ml laventeliöljyä, 100ml risiiniöljyä
 
Ensiksi mittasin 30 ml muovipulloon n. 70 % risiiniöljyä ja sen jälkeen n 30% oliiviöljyä. Sitten ravistin suljettua pulloa muutaman kerran, että öljyt sekoittuivat. Tämän jälkeen lisäsin kolme tippaa laventeliöljyä ja taas sekoitin aineet yhteen. Nyt öljy olikin jo käyttövalmis.
 
Eteeriset öljyt ovat sen verran tujua ainetta, että 1 tippa/10 ml riittää mainiosti hävittämään öljyn tuoksut ja näin pre-shave öljystä tulee raikkaan tuoksuinen. Toki muitakin öljyjä voidaan käyttää, mutta läksin liikkeelle halvimmasta päästä (kuten nämä muutkin tähän saakka käyttämäni tuotteet). Laventeliöljyn (Mystic Moments.co.uk) hankin nettikaupan kautta. Eteerisen öljyn (essential oil) ostossa pitää varmistaa, että se on tarkoitettu kosmetiikkaan eikä kynttilän tuoksuksi. Laimentamattomana eteeriset öljyt ovat polttavia. Suomestakin saa eteerisiä öljyjä, mutta hinnat ovat minusta korkeita ja siksi päädyin nettiostoon.
Risiiniöljyn tilasin Saippuakaupasta, joka myy myös kosmetiikkatuotteita sekä pulloja ja purnukoita.
 
Valmiin öljyn (30 ml) hinta on siinä 5 € luokkaa. Postimaksut lohkaisevat tästä summasta lähes puolet (Suomen postimaksut yli 8 €!). Risiiniöljyä ostin 100 ml, joka riittää kolmeen annokseen. Risiiniöljyn haittapuoli on se, että se ei säily yli vuotta hyvänä - käyttämätön osa kannattaa säilyttää jääkaapissa. Laventeliöljy riittää ehkä loppuelämäkseni.
 
Öljyä laitetaan sänkeen hyvin vähän,  vain 3-4 tippaa, ja se levitetään leikkuualueelle ohueksi kalvoksi. Käytössä tämä öljy toimii hyvin. Parta leikkaantuu selvästi paremmin kuin ilman lisäaineita ja ihosta tulee pehmeä. Tämä tuote on luomua ja sisältää vain puhtaita raaka-aineita. Miinuspuolena on veteen liukenemattomuus ja tästä syystä pesualtaan  reunaan jää ajon jälkeen rasvaista partamönjää.  Kun öljyn antaa imeytyä ihoon pari minuuttia ennen ajoa, välineet eivät sotkeennu öljystä.