Olin jo pitkään harkinnut Martin de Cantre parranajosaippuan hankkimista, mutta jostain syystä se oli vain jäänyt tekemättä. Yllättäen parranajoystäväni lähetti minulle näytteen.

MdC on saippua, jota ympäröi hieman mystinen verho. Sanotaan, että se on lähes täydellinen parranajosaippua. Onko se sitä? Siitä olen ottanut selvää testiajon aikana.  Mystisyys johtuu suurelta osalta siitä, että MdC voi ostaa vain muutamasta paikasta, se on kallis ja se on valmistettu kuumamenetelmällä.

Marseillessa Ranskassa kehitettiin 1800-luvun loppupuolella aivan uudenlainen saippua, jollaista ei oltu ennen nähty. Se aloitti aivan uuden aikakauden. Saippuan valmistuksessa käytettiin luonnollisia valikoituja raaka-aineita sekä uudenlaista valmistustapaa.  Alusta alkaen saippuassa käytettiin kasvipohjaisia öljyjä kuten kookos-, palmu- ja oliviiöljyjä, jotka käsiteltiin korkeissa lämpötiloissa käyttäen apuna soodaa.

Eteeriset öljyt, tuoksuainekset ja palmuöljy on lisätty saippuamassaan kuumennuksen loppuvaiheessa. Lopuksi pehmeä saippuamassa puristetaan ja laitetaan puisiin astioihin kuivumaan 6 - 8 kuukauden ajaksi. Tämän periodin aikana saippua kypsyy ja saa hellävaraisen ihonpuhdistusominaisuutensa.  Tässä on lyhykäisyydessään kuuluisan Marseilles saippuan valmistusmetodi.

Tämän valmistustavan ottii ensimmäisenä käyttöön italialainen Virgilio Valobra vuonna 1903.  Martin de Cantre perusti tällä perinteisellä valmistustavalla toimivan saippuapajansa vuonna 1974. MdC:n parranajosaippua on valmistettu puhtaista kasvipohjaisista raaka-aineista eikä siihen ole lisätty mitään kemikaaleja. Se on todella korkealaatuinen saippua aivan kuten Virgilio Valobran saippua. MdC poikkeaa Valobrasta siinä, että sitä saa vain harvoista myymälöistä  Martin de Candren omien myymälöiden lisäksi. Saippua on joko 200 g (39,50 €)   tai  50 g  (23,50 €)    lasipurkissa, jossa on melko yksinkertainen etiketti. Voidaan sanoa, että MdC on perinteinen ja alkuperäinen parranajosaippua.  

Tässä linkit verkkokauppaan:

http://savonnerie-martin-de-candre.com/en/

https://www.shoppesatstats.com/product/martin-de-candre-france-2/

MdC.jpg

 50g matkarasia

 

WP_20160611_002%20%282%29.jpg

Maistiaisnäyte tuli tällaisessa rasiassa.

 

MdC2.jpg

Muhkea vaahto syntyi hetkessä  Kent BLK nelosella (4 silvertip).

 

Sitten varsinaiseen ajotestiin. Kun aukaisin rasian ensimmäistä kertaa, ilmoille lehahti erittäin voimakas laventelin, rosmariinin ja mintun tuoksusekoitus, joka oli suorastaan huumaava. Onneksi tuoksu tasaantuu muutaman käyttökerran myötä.

Saippua latautui yllätyshelposti, ehkä helpoiten mitä olen kokenut. Samoin kävin vaahdotuksen kanssa; vaahtoa syntyi nopeasti ja helposti reilusti yli tarpeen. Mutta sitten seurasi yllätys. Ajon aikana tuntui siltä, että höylän terä kulki epämiellyttävän lähellä ihoa ja jotenkin saippuan koostumus tuntui minulle liian "väkevältä" - sekin saattoi aiheutta tuntemusta iholla. Saippuan liukkaudessa ei ollut ainakaan puutetta. Ajon jälkeen iholla tuntui polttelua lähes tunnin ajan. Kosteutus oli sitävastoin hyvä - jälkitoimina en käyttänyt muuta kuin kylmävesihuuhtelua.

Ajotulos oli ihotuntemuksista huolimatta erittäin hyvä. Mutta oliko, onko MdC parranajosaippua 2 x muita parranajosaippuoita parempi niin kuin monien foorumin sivuilla väitetään. Minusta MdC on laadukas saippua, joka latautuu ja vaahtoutuu muita käyttämiäni saippuoita helpommin ja nopeammin. Ajotuloksessa se ei kuitenkaan nouse muita korkeammalle. Rohkenen sanoa, että esim Valobra ja TFS saippuat toimivat minulla ajon kannalta paremmin; ne eivät aiheuta mitään tuntemuksia iholla. Voi olla, että kun teen useamman testiajon Martin de Cantren saippualla mielipiteeni voi muuttua.

Lopputulokseksi jäi kysymys: ostaako vai eikö osta, ostaako vai eikö osta?