Selatessani ulkolaisia parranajofoorumeita, huomasin usein niiden sivuilla kummallisen näköisiä partahöyliä. Yllätyksekseni monet olivat kirjoittaneet näistä   vempeleistä hyvinkin positiivisia arvioita. Kun sitten siskoni viestitti, että Paraisilla olisi myytävänä erikoisen  näköinen partahöylä, tartuin tilaisuuten oitis. Kauppaan kuului nahkakotelo, jossa oli kaksi metalliputkiloa, toinen parranajosaippualle toinen matkasudille, joka oli kuitenkin kadonnut. Lisäksi laatikossa oli jonkin sorttinen terän öljyämis/teroitushärveli. Nämä olivat Rotbart merkkisiä. Miksi amerikkalainen Ever-Ready "1912" Single Edge höylä oli joutunut Rotbarttien sekaan jää arvoitukseksi. Ehkä myyjä oli lisännyt sen kadonneen Rotbart höylän tilalle.

Ever-Readyn mallimerkintä  "1912" tarkoittaa patenttivuotta (patentti myönnettiin alkujaan Gem höylälle), mutta höylän valmistus aloitettiin 1930-luvulla. Ever-Ready oli ostohetkellä erittäin hyvässä kunnossa ja minkäänlaisia syöpymisiä ei ollut havaittavissa. Näytti jopa siltä, että se oli käyttämätön. Leikkuupään kannessa ei ollut yhtään naarmuja, joita tuli muutama vasta omassa käytössä, koska oma parta on kuin rautalankaa.

Tällaisen höylän terä on jäykkä ja siksi se sopii mainiosti paksun parran ajoon. Nykyaikaiset SE terät ovat ruostumatonta terästä. Esimerkiksi Personnan valmistamat Gem terät saa myös kuvassa näkyvässä kätevässä makasiinissa, jossa on oma osasto myös  käytetyille terille.

Aluksi höylä tuntui hieman kömpelöltä johtuen suuresta leikkuupäästä ja sen ja varren oudosta kulmasta. Pienen harjoittelun jälkeen ajo alkoi sujua ongelmitta. Single Edge terä on paljon jäykempi ja paksumpi kuin  DE terä ja ajon aikana  terä pitää "soivaa ääntä". Otaksun, että jäykkä ja paksu terä ei taivu ajon aikana vaan toimii lähes partaveitsen tavoin. Tämän huomaa pehmeästä ajosta. Oma havaintoni on, että höylää ei saa painaa vaikka se on kevyt, ja leikkuukulma on hyvää pitää lähes kannen suuntaisena. Näillä "eväillä" leikkuutulos on  häkellyttävän hyvä - ainakin minulla. Partavesikään ei aiheuta kirvelyä, niin pehmeästi Ever-Ready leikkaa - kun muistaa käyttää vain  kevyttä painetta.

Tällaisen höylän hankintahinta on alhainen. Nykyaikaiset SE höylät kuten esimerkiksi Mongoose ja  Cobra maksavat jopa yli  200€, mutta Gem/Ever-Ready höylän saa eBay:stä 10-20 eurolla. Ajotuloksessa vintagehöylä ei häviä yhtään!

 

Ever-Ready1912.jpg

ever-ready3.jpg