Urbarsaippua-normal.jpg

Tyttäreni toi minulle kiipeilyreissulta Itävallasta rasiallisen Benediktiner Seifenmanufakturin partasaippuaa. Tämän saippuapajan pääpaikka on St. Wolfgangissa, mutta  yrityksen myymälöitä on myös Seefeldissä, Mayrhofenissa, Innsbruckissa ja Hallstattissa. Kotisivujen (osoite löytyy purkin kannesta) mukaan käsintehdyt saippuat sisältävät kasviöljyjä, hedelmä - ja kasviuutteita sekä eteerisiäöljyjä. Partasaippuarasiassa ei ole minkäänlaista tuoteselostetta josta kävisi ilmi saippuan koostumus.

Ensikokemukset  saippuasta olivat hyvin ristiriitaiset. Ajotuntuma ja -tulos olivat lupaavat, mutta vaahtoa ei oikein tahtonut syntyä. Kokeilin monia erilaisia tapoja sekä Vie-Long hevosenkarvasudilla että Simpson Best Badger sudilla. Saippua on kovaa ja se vaatii melko pitkän liotusajan. Simpson ei tuntunut sopivan tälle saippualle. Vaahdosta tuli joko vetistä litkua tai kuivaa kittiä. Melkein joka kerta sain karvoja katkeamaan vaikka liotin sutia pitkään tai käytin "kuivan sudin" tekniikkaa. Tuntui siltä, että saippua aiheutti Simpsonin karvoihin melko suuren kitkan, joka katkoi karvat. Katsoin monia videoita kovasaippuan vaahdottamisesta, mutta niistäkään ei ollut apua. En kuitenkaan antanut periksi. Lopuksi päädyin käyttämään ainoastaan hevosenkarvasutiani.

Monien testikertojen aikana huomasin, että tämä saippua ei vaahtoonnu samalla tavalla kuin vastaavanlaiset kovasaippuat. Muistin lukeneeni jostakin, että toimiakseen hyvin partasaippuan ei tarvitsekaan vaahdota kovin paljon. Kuluttajat kuitenkin vaativat tätä ja siksi saippuasta tehdään runsaammin vaahtoavaa. Tämän tiedon muistaminen muutti suhtautumistani Benediktiner saippuaan.

Saippua toimii parhaiten sudilla, jonka selkäranka on melko jäykkä kuten Vie-Long 13051M, joka on suunnilleen bristlen ja badgerin välimaastossa. Saippuaa liotin reilusti kuten sutiakin, jonka jätin melko märäksi, jotta kuiva saippua ei aiheuttaisi kitkaa. Vaahtoa annoin muodotua jo latausvaiheessa, mikä on joidenkin mielestä väärin. Kun vaahtoa muodostui riittävästi, levitin sen kasvoihin ensin kevein nykyttävin, sitten maalaavin liikkein. Ajotulos saippualla on erittäin hyvä, tarkka, pehmeä ja miellyttävä. Vaikka vaahto on matalaa se on hyvin suojaavaa ja liukasta. Sen tuoksu on mieto ja arvelisin sen olevan laventelia ja rosmariinia. Minulle tärkeimmät partasaippuan ja -voiteen ominaisuudet ovat juuri nuo suojaavuus ja tarkka, pehmeä ajo. Seuraavana tulevat kosteutus, tuoksu ja vaahdon kuohkeus. Benediktiner on myös kosteuttava ja sillä pärjää jopa ilman balsamia, minkä testiajot osoittivat.

Jos haluaa nauttia verkkaisesti syntyvästä ylellisestä vaahdosta ja kylppärin täyttävästä tuoksusta, silloin ei kannata koskea tähän saippuaan. Mutta jos haluaa mietotuoksuisen, hyvin leikkaavan ja erinomaisesti kosteuttavan partasaippuan, niin silloin kannattaa harkita myös Benediktiner partasaippuan hankintaa. Sadan gramman rasian hinta  on netin kautta tilattuna 9,50 euroa + postimaksut. Vaikka saippua onkin melko haastava, annan sille siitä huolimatta korkeat arviopisteet. Minusta se on erinomainen saippua YMMV!