Nyt kun olen tutustunut moniin erilaisiin parranajotuotteisiin, olen alkanut tutkia niiden soveltuvuutta omalle ihotyypilleni. Itselläni on ilmeisesti ns. sekaiho, joka tarkoittaa sitä että otsa, nenänvarsi ja leuanalue ovat rasvaisia ja muut kasvonalueet normaalit. Ihoni on tämän lisäksi mitä todennäköisemmin herkkäiho-tyyppiä, koska ihoni reagoi helposti sellaisiin aineisiin, joiden  tiedetään herkistyneille aiheuttavan ärsytystä. Puhtaasti normaali-iho on melko harvinaista ainakin näillä leveysasteilla. Muut ihotyypit ovat rasvainen- ja kuivaihotyyppi.

Oman ihotyypin voi selvittää yksinkertaisen testin avulla. Kasvot pestään lämpimällä vedellä n. 30 sekuntin ajan. Kasvoja ei kuivata pesun jälkeen vaan niiden annetaan kuivua itsestään. Mitään kosteusvoidetta ei saa lisätä. Odotetaan n. 15 minuuttia ja sen jälkeen tarkastellaan kasvojen ihoa. Jos ei ole tapahtunut mitään merkittävää muutosta, kysymyksessä on normaali-iho.  Jos taas iho hilseilee ja tuntuu kiristävältä tai jopa halkeillee, on kyseessä kuivaiho. Jos iho tuntuu rasvaiselta tai öljyiseltä ja varsinkin otsa, nenä ja leuka kiiltävät, omistaa rasvaisen ihon. Kun testin jälkeen iho alkaa punoittaa, kirvellä ja kutista, kysymyksessä on herkkäiho.

Monet valmistajat tekevät parranajotuoteensa eri ihotyypeille ainakin karkeasti jaotellen normaalille/kuivalle iholle ja herkälle iholle. Oman ihotyypin huomioiminen korostuu ehkä eniten parranajon jälkeen -tuotteissa. Kun käytetään vääränlaisia tuotteita voi käydä niin, että rasvainen iho rasvoittuu entistä enemmän, kuiva iho kuivuu sitäkin enemmän ja herkkä iho ärtyy ärtymistään. Oikeilla tuotevalinnoilla edellä kuvatut tilanteet voidaan välttää.

Parranajon jälkeen -tuotteet jaetaan kahteen pääryhmään, partavesiin ja -balsameihin. Niiden tehtävä on helpottaa parranajosta johtuuvaa ärsytystä, säilyttää ihon luonnollinen kosteus tai kosteuttaa sitä, suojata ihoa parranajon rasitukselta ja/tai sään vaikutukselta. Sekä partavedet että -balsamit on hyvä valita oman ihotyypin mukaan. Kosteutusta tarvitaan etenkin kuivissa ja kylmissä ilmastoissa kuten meillä Suomessa. Kuumassa ja kosteassa ilmastossa on hyvä käyttää myös partavettä, joka puhdistaa, supistaa ja sulkee ihohuokoset sekä tappaa bakteerit. Suomessakin partaveden käyttö kesäaikaan on perusteltua. Partavesissä ja - balsameissa kosteuttavina aineina käytetään etupäässä glyseriiniä, propyleeniglykolia, sorbitolia, maitohappoa tai ureaa. Kosteusvoide, joka suunniteltu pehmentämään ihoa ja vähentämään kosteuden haihtumista, ei ole sama asia.  Sen koostumus sisältää öljyjä ja muista kosteuttavia aineita.

Parranajon jälkeen -tuotteet voivat sisältää myös kasvovettä. Sen vaikutus on joko virkistävä, kosteuttava tai supistava. Supistavat vedet sisältävät 20 - 60 % alkoholia. Tällaista tuotetta kannattaa käyttää vain rasvaiselle iholle ja silläkin ongelma-alueella. Suuri alkoholipitoisuus kuivattaa helposti ihoa, mutta voi johtaa myös ylimääräisen öljyn tuotantoon, koska iho yrittää kompensoida kosteuden haihtumista. Alkoholin tilalla voidaan käyttää Amerikan Taikapähkinäöljyä (Witch Hazel), joka ei kuivata ja siksi sitä voi käyttää koko parranleikkuualueella. Lievästi supistavat kasvovedet, jotka sisältävät 0 - 20 % alkoholia, auttavat parranajon jälkeiseen ihoärsytykseen, pieniin haavoihin, ihottumaan ja allergiseen ärsytykseen. Muita kasvoveden aineosia ovat kukkavedet (Hydrosols), jotka on tehty tislaamalla kuten eteerisetöljyt. Partasaippuat ja -voiteet ovat hieman emäksisiä, jolloin ihon pH-arvo muuttuu, mutta esimerkiksi ruusu- tai laventelivedellä se voidaan palauttaa normaaliksi.

Kuivalle iholle parranajon jälkeen sopii balsami parhaiten. Illalla voidaan pesun lisäksi käyttä kuivanihon kasvovettä sekä kosteusvoidetta. Rasvaiselle iholle sopii myös partavesi. Siinä voi olla melko runsaasti alkoholia, joka ehkäisee tulehduksi. Kasvot kannattaa pestä rasvaisen ihon pesuaineella aamuin illoin ja käyttää illalla öljytöntä kosteusvoidetta. Herkkäihoisen kannattaa valitan herkänihon tuotteita. Sekaiholle kannattaa käyttää kuivalle alueelle kuivanihon tuotteita ja öljyttömiä tuotteita rasvaiselle alueelle. Normaali-ihoinen, jonka iho on tasainen, sileä ja kirkas ja ihohuokoset tuskin näkyvät,  selviää balsamilla ja pelkällä vedellä.

Itselleni parhaiten sopivat sellaiset tuotteet, jotka sisältävät Aloe veraa, Kamomillaa, Tee puun öljyä, Kehäkukkaa, Taikapähkinää, Laventelia, Jojoba öljyä, Greippiä ja vitamiinejä.