Yllättäin sain Aamuajo-blogin kirjoittajalta Heljestrand MK 31 partaveitsen terän. Eipä sitten muuta kuin tekemään siihen kahva.

 

Ajattelin että tällaiseen lahjaterään täytyy tehdä hienostunut kahva, jotain Hercule Poirot tyylistä, kenties norsunluuta ja meripihkaa. Norsunluuta olisi ollut vaikea hankkia, joten siitä luovuin heti. Kamelinluu olisi voinut tulla kysymykseen, mutta kun minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta kahvan teosta, päädyin norsunluun väriseen akryyliin. Myös wedgemateriaaliksi valitsin meripihkan väristä akryylia, vaikka minulta löytyikin aimo kimpale aitoa meripihkaa.

Materiaalivalintojen jälkeen alkoi kahvan suunnittelu. Vaikka kahvamateriaalit eivät olleet alkuperäisen mallin mukaisia, halusin kuitenkin pitäytyä alkuperäisen norsunluukahvaisen MK kolmeykkösen muodoissa. Tämä vaati jonkin verran taustatyötä ja oikeiden linjojen etsimistä. .

 

DSCF1143.jpg

Tässä olen leikannut akryylilevystä (paksuus 3 mm) jo toisen kahvan puolikkaan. Leikkasin sen reilusti viivan ulkopuolelta. Vieressä kappale akryylia, josta tuli kärkikiila eli wedge.

 

DSCF1172.jpg

Kun olin leikannut molemmat kahvan puolikkaat, liimasin ne yhteen vahvalla kaksipuolisella teipillä. Näin sain hiottua puolikkaat tarkalleen saman kokoisiksi. Seuraava työvaihe oli lopullisen muodon hiominen.

 

DSCF1196.jpg

Tässä kahvan puolikkaat  on hiottu jo muotoonsa, pinneille on porattu reiät ja wedge on leikattu irti isommasta kappaleesta. Hionnan jälkeen kahvan paksuus on n 2,4 mm.  Kahvan alla on kaksi mikropulttia, joita käytin osien sovittamisessa. Niitä tarvittiin esimerkiksi kun hioin wedgen tarkasti kahvan muotoihin. Wedgen kiilan suhteista minulla ei ollut vielä tarkkaa käsitystä, ja siksi lähdinkin liikkeelle siitä, kuinka syvälle terä menee kahvaan. Näin jälkeenpäin ajateltuna kiila olisi voinut olla hitusen paksumpi ja kulma jyrkempi. Mutta se toimii näinkin ihan hyvin.

 

DSCF1213.jpg

Pinnit tein messingistä, ja niin kuin norsunluisessa ne ovat aina ilman prikkoja, niin ne ovat myös tässä kahvassa. Alkuperäisessä norsunluukahvassa pinnit ovat hopean väriset, mutta ajattelin messinkisten sopivan paremmin meripihkan väriin. Koska en ollut varma miten akryyli kestää prikatonta niittiä, tein muutaman harjoitusniittauksen hukkapalaan. Pinneihin sain hyvän pyöreän muodon, kun taoin ne vasten vasaraa, johon olin porannut sopivan syvennyksen. Jätin pinneihin tarkoituksella taontajäljet näkyviin.

Kahvan ja wedgen kiilloituksen tein vesihiontapaperilla (1500 ja 2000) ja farkkukankaalla. Kiilloituksessa en käyttänyt apuna mitään konetta, vaan kaikki tein käsin.

 

DSCF1231.jpg

Terä keskittyy kahvaan ja kaikki toimii niin kuin pitääkin.

 

DSCF1257.jpg

Faux amber wedge on läpikuultava niin kuin esikuvansakin.

 

DSCF1258.jpg

Loppputulokseen olen varsin tyytyväinen, onhan tämä ensimmäinen itse tehty kahva.